Snelle en fantastische ideeën om je tuin te versieren

Ornamenten voegen een andere dimensie toe aan een landschap en geven het het hele jaar door aantrekkingskracht. Hier een aantal tips om over na te denken (bron: Houtdirect).

1. Gebruik ornamenten als afwerking

Veel meer dan een bijzaak, tuinornamenten kunnen bepalen hoe je je buitenruimte vormgeeft en gebruikt, en beïnvloeden hoe het voelt als je erin bent. Een smeedijzeren hek markeert de toegang tot een wereld van groen, een aan een boom opgehangen lantaarn verhoogt je perspectief, een gebogen bank inspireert een dutje. Zorgvuldig geplaatst, mooi en toch praktisch, bieden deze elementen subtiele maar effectieve aanwijzingen: Draai hier. Kijk omhoog, vertraag. Ze geven een buitenruimte ook een afgewerkte look in alle vier de seizoenen. De truc is om het niet te overdrijven.

2. Ontwerp voor buitenruimtes

Een ingerichte tuin moet er niet te perfect of gekunsteld uitzien. Het doel: buitenkamers creëren die net zo comfortabel zijn als binnen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een terrasoverkapping van douglashout maken.

3. Herhaal de exterieur stijl van uw huis

Wat de stijl van je huis ook is, ornamenten kunnen het in het landschap dragen en het gebouw in zijn omgeving verankeren. Om te harmoniseren met de rustieke met stenen beklede ingang, zijn ijzeren urnen geplaatst op bijpassende terracotta sokkels. Op de binnenplaats weerspiegelt een fronton versierd met dolfijnen en vetplanten in potten het thema en vormt het een brandpunt. De steen van het huis wordt opgeraapt in de klinkers, omzoomd met gras dat de wandeling naar de voordeur verzacht.

4. Verkleed tuin ingangen

Zelfs in een klein landschap voegt een opeenvolging van discrete ruimtes, verbonden door gangen en paden, een gevoel van mysterie en uitgestrektheid toe aan een gewone wandeling. Creëer een reis die begint met een met blauweregen gedrapeerd prieel in de buurt van het huis en bergafwaarts slingert, over terrassen, langs wandelingen en trappen naar beneden die het thema van opvallende, verweerde steen voortzetten. Paden wijzen de weg; ijzeren bogen en poorten – veel uit catalogi van tuinman benodigdheden en bedekt met wijnstokken – markeren overgangen naar verschillende gebieden. Ingemaakte bougainvillea, citrusbomen en palmen accentueren de ingangen verder, net als eindstukken op sokkels.